Canfourato
Camphorosma monspeliaca
Amaranthaceae Chenopodiaceae
Autre noum : Canfrado.
Noms en français : Camphorine de Montpellier, Camphrée.
Descripcioun :La canfourato es une planto rebaladisso que trachis dins li tepiero sablouso majamen en ribo de mar. Li cambo soun cuberto de péu crespu, li fueio d'en bas soun primo alor que li d'en aut, soun mai óuvalo. Li flour, mistoulino, an 4 estamino e dous estigmate.
Usanço :Au contro de ço que se pòu legi un pau d'en pertout, la canfourato a pas gès d'óudour de canfre (o bessai acò èi de vèire emé li relarg). La planto sarrié vertuouso contro lou tussi, pèr faire pissa, suda, e pèr sougna li plago e li macaduro.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Camphorosma
Famiho : Amaranthaceae
Famiho classico : Chenopodiaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : 2 à 3 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Avoust à Nouvèmbre
Liò : Mar
- Sablo
- Tepiero seco
- Escoumbre e proche dis oustau
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Éurasiatico-Cèntre-Ouèst
Ref. sc. : Camphorosma monspeliaca L., 1753
Laurige
Lactuca perennis
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Laurigo, Laujo, Cendrau, Broco, Cacho-lebre.
Nom en français : Laitue vivace.
Descripcioun :La laurigo es uno planto renadivo en rouseto que flouris à la primo amé de bèlli flour bluèio que podon pas engana. Fai de la à la coupo. Li fueio, proun retaiado, soun souvènti-fes de coulour verdalo.
Usanço :Es uno bono erbo de la cicoureiado vo ensalado champanello. Soun goust es agradiéu, un pau dous. La poudès culi tre li pluèio d'autouno en vous avisant de leissa la racino e quàuqui fueio pèr l'an que vèn.
Port : Erbo
Taio : 15 à 60 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Lactuca
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 2 à 4 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2300 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Jun à juliet
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Esboudèu
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Eurimediterrano-Ouèst
Ref. sc. : Lactuca perennis L., 1753